Uus kohvik Artiumis muudab ka tavalise võileiva gurmeetoiduks

15. nov 2024
Põhjala Deli

Viimsi Artiumis avatud Põhjala Deli kohvik pakub kodumaiste talude ja väiketootjate toorainetest valmistatud salateid, võileibu, pirukaid, saiakesi, kooke ja torte.

Viimsilase Karine Terzjani sõnul vajaks siinne kogukond hädasti kvaliteetse toidu ja hea hinnaga kohvikut. “Paljud senised tuntud söögikohad Viimsis on kinni pandud. Võibolla on põhjuseks kasvavad hinnad – et kui inimesed lõpuks ei käi nendes kallites kohades, kukub ka toidu kvaliteet ja lõpuks paik suletakse.”
Põhjala Deli avaski nüüd Viimsi Artiumis kohviku, mille lõunapakkumiste ajal maksab praad alla 7 ja supp alla 5 euro. Ettevõtte kaasasutaja Marie Lakspere sõnul on omanike ja töötajate nõudmised toidule kõrged. “Pakume Põhjala Delis ainult neid roogasid, mida oleme ise valmis tarbima,” märkis ta. “Usun, et üks mõnus hubane kohvik oli Viimsi Artiumisse juba kaua oodatud.”

Puhas kodumaine tooraine
Karine Terzjan sooviks kohvikut, mis oleks oma headuses püsiv. “Tihti on uues kohvikus esialgu kõik suurepärane, kuid hiljem ikka omanikud hoiavad kokku, portsud jäävad väiksemaks. Kindlasti oleks vaja ka osavaid kokkasid, et toit oleks tõesti tasemel.”

Uue kohviku tooted jagunevad põhiliselt kolmeks. Need on delitooted ehk salatid ja võileivad –, pagaritooted – pirukad ja saiakesed – ning kondiitritooted nagu koogid ja tordid. Marie Lakspere kinnitusel vastutavad iga tootegrupi kvaliteedi eest oma ala professionaalid ning jah, söögikoha kokkadele võib kindel olla. “Meie kokad valmistavad kõik tooted käsitööna ja suure armastusega,” lausus ta. 

“Oleme hoolikalt valinud ka oma tooraine tarnijad, kellest mitmed on kodumaised puhta toidu talu- ja väiketootjad. Meie kokad on saanud palju inspiratsiooni Rootsi ja Taani delikultuurist, sest seal teatakse, kuidas pealtnäha harilikust võileivast saab tänu kvaliteetsele toorainele ning kokkade loovusele gurmeetoit.” 

Kogemustega perefirma
Lakspere rõhutas, et Põhjala Deli on kogemustega perefirma. “Meie jaoks on toit kunst!” märkis ta. “Lisaks toidu maitsele ja kvaliteetsele toorainele on vähemalt sama oluline toidu väljanägemine – kuidas ja millistes nõudes on see serveeritud ning kuidas kõik omavahel kokku sobib. Ka see, millisest tassist sa oma kohvi jood, loob emotsiooni. Iga detail on oluline.”

Kohvikus on müügil mitmed kohvijoogid. “Värskelt jahvatatud kohvist valmib barista käe all täielik nauding,” lubas Marie Lakspere.
Kohvik on avatud argipäeviti kell 11–16 ja kõikide Viimsi Artiumi sündmuste ajal. Söögikoht tegutseb ka Tallinnas Balti jaama turul, lennujaamas ja Nautica keskuses.

Kohviku töödega saab tutvuda veebiaadressil https://www.instagram.com/pohjala_deli/ ja cateringi valikuga https://www.instagram.com/pohjala_catering/.

Oliver Õunmaa
Viimsi Teataja toimetaja
Foto: erakogu