China Red pakub ka vürtsikaid India ja Tai toite  

24. aprill 2025
hiina toit

Viimsis ei ole just üleliia palju toidukohti. Neid on aastate jooksul tulnud ja läinud, aga hea toit ei olegi nii tavapärane kui ehk võiks. Haabneemes asuv restoran China Red saab aga sel suvel juba 18-aastaseks. Uurime, kuidas seal on õnnestunud viimsilastele toidu kaudu läheneda.  

Rea-Marelle Tamm, China Redi omanik, kuidas söögikoht alguse sai ja miks just Hiina toit?
Idee teha Viimsisse Aasia toidukoht tekkis mitme asjaolu kokkulangemisel. Esiteks sai mu noorem laps lasteaiaealiseks ja kuna kodu on meil Viimsis, siis minu linna tööle minemise soov jäi aina pisemaks ning mõte kodu lähedal midagi huvitavat ette võtta kasvas. Juhuse läbi viisid ühised tuttavad mind kokku Eestisse kolinud Hiina noormehega, kes unistas toitlustusmaailmas kätt proovida. Meie kodukandis oli tollal veel väga vähe söögikohti ja Aasia omi polnud üldse. Ruumid leidsime kunagises Kirovi-aegses teenindusmajas. Abikaasa ja sõprade abil saigi alguse China Red. 

Kes on China Redi kokad ja milline on nende taust? 
China Red sai algselt endale Hiina peakoka ja menüü, kus oli ainult valik klassikalisi Hiina toite. Nüüdseks on menüü palju pikemaks ja geograafiliselt ka mitmekesisemaks muutunud ning viimastel aastatel toimetavad köögis kokad Nepalist ja Indiast. Kui algul oli Aasia kööki tööjõudu raske leida, siis praegu on olukord õnneks muutunud ja Eestist võib Aasia kokkasid leida lihtsamalt.  

Missugune on China Redi toidukontseptsioon? 
Meie klient on viimsilane, kes soovib toidu kätte saada kiiresti, kvaliteedis mööndusi tegemata. Kõiki roogi peab saama kaasa osta ehk take-away osakaal on suur. Oleme rõhku pannud võimalikult laiale valikule, et inimestel oleks ikka vaheldust, ning samaväärselt tähtis on värske tooraine. Kõik valmib tellimuse peale. Algusest peale otsustasime oma köögis mõne asjaga isemoodi toimetada. Kõigepealt jätsime roogadest välja Aasia köögile iseloomuliku lõhna- ja maitsetugevdaja naatriumglutanaadi ehk E621, mida soovitatakse tarbida mõõdukalt ja mis võib tekitada tundlikul kliendil ebamugavusi. Me pakume põhiroogasid kahes suuruses – kuna Hiinas on kombeks toiduga priisata ja kõike üksteisega jagada, siis meie hakkasime pakkuma ka väiksemaid portsjoneid. 

Mida pakute, mis on populaarne?
Hiina köök on tohutu ja varieerub regiooniti. Meie menüüst lõviosa moodustab endiselt Hiina toit: suupisted, supid, riis ja nuudlid ning erinevad liharoad. Ühel hetkel tekkis mõte valikut mitmekesistada ning soetatud sai tandoori ahi ja valmis menüü, mis sisaldab kõige populaarsemaid India roogi. Samuti leiab meie menüüst paar Taist pärit retsepti. Veganitel on meie juures suur valik.  

Vürtsikate elamuste sõbrad on meid kahtlemata üles leidnud, sest kui ka menüüs on roog ette nähtud mahedamaitseline, siis kliendi soovil uhab kokk sinna nii palju tšillit, kui südametunnistus lubab. Populaarseimad toidud on meie erinevad nuudlid ja krõbe kana.  

Kas kliente jagub ja kas nende saamiseks tuleb ka eraldi pingutada?
Meil on paljuski püsiklientuur ja see võib olla ka võti, miks me senini tegutseme. Tore on näha, kuidas nüüd käib söömas juba järgmine põlvkond ehk algusaegade lapsed, kes kunagi pärast kooli omavahel nuudleid jagasid, naasevad nüüd „hiinakasse“ tõsisemate tellimustega.  

Pingutama peab kahtlemata ja eriti praegu, kui inimesed teadlikult vähem väljas söömas käivad – aeg on täiesti võrreldav 2008. aasta kriisiga. Ometi tuleb tunnistada, et ise kodus kokkamine ei pruugi alati märkimisväärset kokkuhoidu anda ja oma aega osatakse samuti väärtustada.  

Tasub teada
Hiina pelmeenid ehk wontonid
 

Kui kodus on gaasipliit ja vokkpann, on pool võitu juba olemas. Kõigil pole ja seega pakun katsetamiseks hoopis wontoneid – need on Hiina pelmeenid. Kõik, mida sul vaja läheb, on tavapoodides olemas. Võta wontoni taignalehed, mille sisse keera segu hakitud sealihast, krevettidest, Hiina kapsast, porrust, ingverist. Taignalehe servad tuleb enne kokkuvoltimist niisutada. Wontoneid saab aurutada, aga ka supina puljongi sees keeta. Dipiks hele sojakaste, mida maitsesta tšilli ja riisiäädikaga.

Annika Koppel
Viimsi Teataja toimetaja

Hiina toit on maitsev ja rikkalik.
Foto: China Red