Pepekala on viimsilasi kalaga varustanud juba 30 aastat

13. dets 2023
foto

Igal neljapäeval Rimi kõrval ja laupäeviti Viimsi taluturul on aastaid teiste seas kohal ka Pepekala. 30 aastat tegutsenud ettevõtte juht Reet Rohesalu teab, et parim viis püsiklientide saamiseks on kvaliteetne kaup ja järjepidevus. „Me ei ole ühtegi müügipäeva ilma, tervise, tuju või muu põhjuse tõttu ära jätnud,“ kinnitas Reet.

Reet Rohesalu on mitmendat põlve viimsilane. „Rohuneemest on pärit minu vanavanaema ja kala on meie peres alati laual olnud,“ rääkis Reet. Ka tema oskused kala puhastada ja toiduks teha pärinevad lapsepõlvest.

Kui aastakümneid tagasi soomlane Pertti Tervonen, hüüdnimega Pepe, Reedale kaladega kauplemise tööd pakkus, oli naine kohe nõus. Esimestel aastatel toimus kala müümine peamiselt Tallinna keskturul. Algusaastatel oli müügileti kõrval ka suitsuahi ning klientidel oli suur nõudlus kuumsuitsu karpkala vastu. Nemad olid ka esimeste seas kes hakkasid nad müüma ka grillitud forelli. „Toona oli see Soomes tavaline, aga Eestis kala ei fileeritud. Punane kala lõigati tükkideks, lisati soola ja valmis,“ sõnas Reet. 

Kuna toona oli kalamüüjaid vähe, aga inimeste huvi kala vastu suur, tuli tööd teha iga ilmaga ning ka tööpäevad venisid üsna pikaks. „Tegime tööd kaheni öösel ja hommikul ärkasime juba kella kuuest,“ meenutas Reet. Mõned kuud töötas naine ka Soomes, kuid Reeda soov oli ikka kodumaale tagasi naasta, mistõttu jäi välismaal töötamine üürikeseks. Loomuliku jätkuna ostis Reet firma osaluse ja nii tekkiski Pepekala, mis on kalasõpru rõõmustanud juba 30 aastat.

foto

Värske kala
Algusaastatel oli Pepekala poode mitmel pool Tallinnas ja firmas töötas umbes 20 inimest „Tööd oli palju, aga protsent, mis me nii üüriks kui ka palkadeks maksime, oli sedavõrd suur, et endale väga midagi ei jäänudki,“ meenutas Reet. Tänaseks on firmas lisaks Reedale toimetamas ka tema pojad Reigo ja Raul ning lisaks ka neli abilist, kellest üks on firmas olnud lausa 28 aastat. „Kunagi mu pojad ütlesid, et nemad ei hakka mitte kunagi seda tööd tegema. Ma olin nii õnnelik, kui üks lõpuks tuli ja siis tuli teine ka,“ rääkis Reet. 

Pepekala kauplus asub Mustamäel (Tammsaare tee 89), kuid müügilettidega ollakse kohal laupäeviti Viimsi vabaõhumuuseumis toimuval taluturul ja neljapäeviti Rimi kõrval olevast parklast. Värske kala ostetakse sisse ja müüakse ka kohe ära. „Suure koguse puhul tuleks kala panna sügavkülma, aga meie nii ei tee. Kui teed vähe, on kaup kvaliteetne,“ selgitas Reet. Eriliseks teeb Pepekala see, et kõik tooted tehakse ise ja säilitusaineid ei kasutata.

Ise soolaforelli armastav Reet kinnitab, et Pepekala käest saab kõike, kuid eksootiliste mereandide puhul tuleks teha ettetellimus. Viimsilaste seas on populaarsed huntahven, koha, kuldmeri koger, forell ja lõhe. „Julgustan ka tuura proovima,“ andis Reet soovituse. 

Jõulude-eelset aega võib aga nimetada värske forellimarja hooajaks. Jõululauale soovitab Reet panna kuumsuitsuforelli. „Sellega on lihtne – paned tervena vaagnale ja igaüks tõstab endale meelepärase koguse. Kui kala nädal varem osta, säilib see kenasti jõululaupäevani,“ kinnitas Reet. Kuna Pepekala jõulude eel lisamüüki ei plaani, on mõistlik oma soovidest varakult ette teada anda või tulla kohale müügipäevale.

Südamega tehtud töö
Sellist mõtet, et lõpetaks kalaäriga tegutsemise ära, ei ole Reedal kordagi tulnud. Samuti ei ole tema sõnul 30 tegutsemisaasta jooksul ette tulnud olukorda, mil müügipäev vahele oleks jäänud.  Reet usub, et nii kauba kvaliteet kui ka tegutsemise järjepidevus on aastatega püsiklientide arvu kasvatanud. „Kõige suurem kiitus ja tunnustus ongi see, kui inimesed meid usaldavad ja püsiklientideks hakkavad,“ leidis Reet.

Klientidega suhtlemiseks Reedal enda sõnul salanippi ei ole. Jäädes tagasihoidlikuks, lausub ta, et kliendiga tuleb tegeleda. Aga vastus küsimusele, kuidas saab kala proovima last, kes seni kala söönud ei ole, on naisel olemas küll. „Paku talle kalakotletti. Mina teen neid ise ja müün soojalt.“ Reet tõdes, et osa lapsi pigistab kalaletile lähenedes juba kaugelt nina kinni, samas mõni teine teab täpselt, mida ta soovib.

Meie jutuajamise lõpus saan teada ka paar enda jaoks ootamatut fakti. Nimelt varustab Pepekala juba aastaid Rakveres asuvat Aqva spaad ja Eesti Televisiooni telersarja „Õnne 13“.

foto

Astu läbi!
Pepekala müügipäevad toimuvad neljapäeviti kell 15.30–19 Rimi kõrval (Sõpruse tee 9, Haabneeme) ja laupäeviti kell 10–14 Viimsi taluturul (Muuseumi tee 1, Pringi).
Kontakt: info@pepekala.ee, tel 501 1137, 503 1759, pepekala.ee.

Jane Saks
Viimsi Teataja toimetaja