Zirconi sööklas valmivad südamega tehtud toidud

13. dets 2023
foto

Lubja külas asuva Zirconi tehase söökla lugu ulatub eepilise Kirovi kalurikolhoosi kuulsusrikka ajalooni. Igapäevaselt saab sööklas nautida maitsvaid ja koduseid lõunasööke, toitu kaasa osta, aga lasta hea maitsta ka kringlitel, kookidel ja saiakestel.

Zirconi nime kandev toitlustusettevõte on koht, kus sealsete tegijate ja klientide sõnul kohtuvad mitmekülgsed maitsed, soe teenindus ja mõnus atmosfäär. Söökla asukoht oli juba enne tuntud tiheda sagimise ja tegevuse poolest.

1960ndatel toodeti siin Kirovi kalurikolhoosi kalakaste. Vanemad töötajad mäletavad, et 1980ndatel asus siin ehitusmasinate remont ja hooldus. 1997. aastal said maja omanikeks ameerika ärimehed ettevõttest AMP. Sellest hetkest alates võtsid uued omanikud ette täieliku renoveerimise ja ehitustööd, kujundades hoone ümber ja ehitades söökla tööliste ja muude külaliste jaoks. „Sellest tulenevalt alustas söökla oma pikka ning tänaseni kestvat teekonda,“ räägib Zirconi söökla personali- ja turundusspetsialist Heleri Kaivo (fotol) ajaloost.

Söökla asutamine toimus puhtalt praktilistel põhjustel. Töötajad vajasid igapäevaselt sooja lõunasööki ning ümbruses tol ajal polnud palju kohti, kus söömas käia. „Kui hoone omanikuks sai Zircon, siis otsustati sööklaga mitte ainult jätkata, vaid ka seda edasi arendada ja täiustada. Meie söökla on saanud vahepeal uue värske ja särava ilme ning soojal ajal saab nautida maitseelamusi ka meie suvetrerrassil,“ räägib Kaivo.

Söökla on avatud kõigile
21. sajandil on moodsad ettevõttesisesed sööklad kõikidele avatud, kellel kõht tühi. Zirconi klientideks on lastega peredest kuni kiire elutempoga ärimeesteni. „Meie ruumikas ja hubane söögisaal on loodud selleks, et külalised saaksid nautida toiduelamust koduses õhkkonnas. Ja julgen kinnitada, et inimestele meeldib siin – menüü on vaheldusrikas ja igaüks leiab endale midagi meelepärast. Enamik klientidest on püsikliendid ja inimesed lähiümbrusest, kes on aja jooksul ka meile omaks saanud. Aga oodatud on muidugi kõik nii lähemalt kui ka kaugemalt.

Arvestades asukohta, kuulub meie külastajate hulka ka palju tootmis- ja ehitusettevõtete töötajaid. Viimaste tööpäevad võivad venida väga pikaks ning ka energiakulukaks, seega proovime valmistada mitte ainult maitsvat, aga ka väga toitvat lõunasööki, et hoida meie külastajaid kogu päeva energiast laetuna,“ räägib Heleri nende missioonist.

foto

Neljapäev on kala- ja reede pannkoogipäev
Kiiretel aegadel, kui peetakse koosolekuid või seminare, saab lõunasöögi või ka maitsvad kringlid ja tordid sööklast kaasa osta. „Kaasatellimise võimalus on päris populaarne ning teeme koostööd mitmete kohalike Viimsi ettevõtetega. Meie valikus on nii soe lõuna kui ka kõikvõimalikud kondiitritooted,“ ütleb personali- ja turundusspetsialist. 

Hinna ja kvaliteedi suhe on samuti paigas ning pigem on hinnad mõistlikud. „Meie eesmärk on pakkuda maitsvat kodust lõunasööki õiglase hinnaga hubases atmosfääris. Menüüst leiab nii suppe kui ka praade, mida täiendavad mitmesugused magustoidud, salatid ja ahjusoojad pirukad. Nii leiab igaüks endale maitsva kõhutäie,“ räägib Heleri. Neljapäeviti on nagu vanasti sööklas kalapäev ja reedeti üllatavad kokad inimesi värskete pannkookidega. Pannkoogipäev on väga populaarne, mis meelitab kohale tulema kõik suuremad ja väiksemad maiasmokad.

Heleri sõnul pööratakse palju tähelepanu ka tooraine päritolule ja kvaliteedile. „Jälgime, et kasutatav tooraine oleks võimalikult kvaliteetne ja maitsev. Suvel on meil oma väike peenrake söökla kõrval, kust korjatud värsked salatilehed ja maitsetaimed muudavad meie toidud veelgi maitsvamaks ja värskemaks. Kevadel plaanime oma territooriumile istutada ka viljapuid, et tuua lauale värskemad ja autentsemad maitsed – küpsetised, mis on valmistatud värsketest õuntest või magusatest kirssidest.“

Suvi on hetkel veel mägede taga, aga suveterrass on söökla viimase aasta uuendus. „Suve saabudes saab meil nautida ka hiljuti ehitatud terrassi võlusid. Saab mõnusalt päikese käes istudes toitu või kohvi nautida, ajada kolleegide või sõpradega juttu ning tunda suve hõngu,“ kirjeldab Heleri. Autoga tulijad ei pea samuti muretsema, sest söökla kõrval on avar parkla.

Kodune kotlet lööb laineid
Lõunasöögiks ootab eestlane ikka korralikku kõhutäit, kui on võtnud nõuks välja sööma minna, ning nii ei saa jätta küsimata, millised on inimeste eelistused ja Zirconi enda firmaroad. „Meie üheks hitt-tooteks on kindlasti kodused kotletid, mis on väga mahlased ja taised, sest meie kokad teevad lihast ise hakkliha. Kindlasti ei saa märkimata jätta kohapeal küpsetatud pirukaid ja saiakesi, mille meeldiv aroom täidab ruumi, kui korrakski nina sisse pista.

Populaarsed on ka erinevad koogid ja magustoidud. Usume, et suudame pakkuda Viimsi kogukonnale väga erilisi maitseelamusi ning et inimesed naudivad meie juures söömist ja olemist. Igatahes meie pingutame iga päev selle nimel,“ kinnitab Heleri.

Mida panna lauale jõuluajal?
Pühad ja aastavahetus on lähenemas ning Zirconi kokad on lahkelt nõus jagama ka kahte suussulavat retsepti, et jõululaud ikka eriline saaks.

foto

Vana Tallinna glögiga marineeritud seapõsk
Koostisosad:
1 kg seapõske
1 pudel Vana Tallinna glögi
sool ja pipar maitse järgi
nelki
jahu või tärklis kastme paksendamiseks

Valmistamine:
Vala glögi seapõse peale. Lisa soola ja pipart maitse järgi. Sega korralikult ja lase lihal marineeruda öö läbi külmkapis. Kuivata marinaadist eemaldatud seapõsk rätiku või salvrätikutega. Tee ristikujulised lõiked nahale ja pista igasse ruutu nelk. Kuumuta ahi 250 kraadini ja küpseta seapõske sellel temperatuuril 20 minutit. Kata liha fooliumiga, vähenda ahju temperatuuri 180 kraadini ja küpseta veel 1,5–2 tundi, liha järelejäänud marinaadiga üle kastes. Lase valmis seapõsel 15 minutit fooliumi all „puhata“, seejärel lõika see portsjoniteks. Järelejäänud vedelikku võib paksendada jahu või tärklisega ja serveerida kastmena.

foto

Zebra kook kaneeli-šokolaadi glasuuris ja mandlilaastudega
Koostisosad:
5 muna
250–320 g suhkrut
250 ml piima
150–200 ml sulatatud võid 
200 ml hapukoort
250–270 g jahu
1 tl soodat ja paar tilka äädikat
2 sl kakaopulbrit
Glasuuri jaoks:
4 sl kakaopulbrit, 3 sl suhkrut, 3 sl hapukoor rasvasisaldusega vähemalt 20%, 1 sl võid (toatemperatuuril) ja1 tl kaneeli

Valmistamine:
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, seejärel lisa piim ja sulatatud või ning mikserda uuesti läbi. Sega eraldi kausis sõelutud jahu ja sooda ning lisa jahusegu järk-järgult taigna hulka. Mikserda aeglasel kiirusel veel kogu tainas läbi ning jaga seejärel kaheks võrdseks osaks. Lisa ühele osale 2 sl jahu, teisele 2 sl kakaod. Tainas jääb vedel, selline paksu pannkoogitaina moodi.

Võta koogivorm (26–28 cm, määri võiga) ja hakka tainast tõstma sisse: 1 sl heledat tainast koogivormi keskele, seejärel 3 sl tumedat tainast heleda taina peale koogivormi keskele. Siis uuesti 1 sl heledat tainast tumeda taina peale ning nii edasi kuni mõlemad tainad on otsas. Ära segage! Küpseta kooki 190–200-kraadises ahjus 30 minutit.

Glasuuri tegemiseks vala suhkur väikesesse sangaga potti, lisa kakaopulber, kaneel, hapukoor ja või. Aseta pliidile madalal kuumusel, pidevalt segades. Keeda seni kuni suhkur lahustunud. Kanna valmis glasuur koogile, lisa mandlilaastud.

HEAD ISU!
Zirconi söökla (Ampri tee 1, Lubja küla) on avatud E–R kell 12–15.
Värske menüü leiab sotsiaalmeediast www.facebook.com/SooklaZircon

Kärt Radik
Viimsi Teataja kaasautor