2022 aasta alushariduses, koolides, huvihariduses ja noorsootöös

6. jaan 2023
foto

Möödunud aastal oli meie vallas kahtlemata üheks olulisemaks märksõnaks kultuuri- ja hariduskeskuse Viimsi Artiumi avamine. Ent palju toimus ka meie koolides, lasteaedades, huvihariduses ja noorsootöös.

Tagasivaade üldharidusele 2022. aastal

Vaadates tagasi 2022. aastale, võime koolides tunda rahulolu, et peale pikale veninud viirusepuhangut oleme saanud jätkata tavapärast koolielu kohapeal ja koos. 

Mõni õpilane vajab veel toetamist, kui iseseivalt midagi omandamata jäi, ning me kõik vajame taas koosolemist ja nii vaimset kui ka füüsilist turgutust. Küll aga saame kaasa võtta oskust iseseisvalt õppida, samuti oleme rikkamad suurenenud digioskuste poolest – need omadused on alati vajalikud.

Uue väljakutse haridusvaldkonnas tõi kaasa Ukrainas alanud sõda. Juba märtsis jõudsid esimesed Ukraina lapsed ka Viimsi koolidesse. Aastalõpu seisuga õpib Viimsi koolis 21, Haabneeme koolis 10 ning Randvere ja Püünsi koolides kokku 5 Ukrainast saabunud õpilast. Nii Viimsi kui ka Haabneeme koolis on neile toeks rahvuskaaslasest õpetaja ning aasta lõpus asus vallavalitsuse haridusosakonda tööle sõjapõgenike koordinaator, kes on toeks haridusasutuste ja perede vahelises suhtluses ning hoiab silma peal perede käekäigul. Suvel oli põgenikest lastel võimalik osaleda tasuta suvelaagris, kus kolmes vahetuses tutvuti Eesti kultuuri ja kommetega, veedeti mõnusalt koos aega ja õpiti eesti keelt.

Kuid lõppenud aastast on kaasa võtta ka häid ja oodatuid uudiseid:

  • lõppenud aasta sügisest tegutseb Randvere kool 9-klassilise põhikoolina. Seni jätkasid õpilased peale 6. klassi lõpetamist valdavalt Viimsi koolis, mis tähendas igal aastal Viimsi koolile täiendavate seitsmendate klasside avamist. Nüüdsest saavad Randvere piirkonna lapsed õppida kodulähedases põhikoolis;
  • uue aasta alguses on valmimas Randvere kooli juurdeehitus ja ujula, mis on oodatud võimalus tervele kogukonnale;
  • äsjavalminud Viimsi Artium on üheks õppekeskuseks ka meie üldhariduskoolidele. Tihedas kasutuses on teaduskooli laborid ning muusika- ja kunstikooli ruumid, mis annavad võimaluse avardada ja illustreerida koolitunnis õpitut;
  • Prangli põhikoolis alustas kooliteed kolm uut 1. klassi õpilast. See annab kinnitust kooli vajalikkusest ja järjepidevusest;
  • üle kahe aasta oli taas võimalik korraldada haridustöötajate arenduspäeva, mis viiruseleviku tõttu oli kaks aastat pausil olnud. Läbivaks teemaks oli „Õnnelik õpetaja“ ning külalisesinejateks Kersti Kaljulaid, Mare Pork ja Raul Rebane.

2022. aastal jätkasime regulaarseid kohtumisi haridusjuhtidega koostöökodades. Käsitlesime uuendusi õpetajate töö- ja palgakorralduses, Ukraina laste toetamist Eesti koolisüsteemis, mitteformaalse õppe lõimimise võimalusi formaalhariduses, aga ka muid koolijuhi töös vajalikke teemasid.

Aet Tampuu
üldhariduse vanemspetsialist

Alusharidusest 2022. aastal

Möödunud aasta lõpus oli munitsipaallasteasutustes, eralapsehoidudes ja eralasteaedades kokku 1610 Viimsi last. 

MLA Viimsi Lasteaedades  oli 814 last, Püünsi kooli lasteaias 35 last. Erinevates eralasteaedades nii Viimsis kui ka mujal Harjumaal käis 611 last, eralastehoidudes leidsid endale koha 150 Viimsi last. Koduse lapse toetuse võimalust, mis on mõeldud abiks peredele, kelle soov on jääda lapse 3. eluaastani koju, kasutavad keskmiselt aasta jooksul 150 lapse vanemad.

Head uudised
Oktoobris iga-aastase haridustöötajate tänuürituse raames sai MLA Viimsi Lasteaiad Uus-Pärtle maja haridusteo laureaadiks. Uus-Pärtle maja on eelmise aasta jooksul algatanud mitu uut traditsiooni, kuid aasta haridusteo preemia läks sotsiaalse ja haridusliku mõõtmega toidupanga projekti „Tee üks heategu“ läbiviimise eest, mille eesmärk oli luua uus traditsioon ning õpetada lastele märkamist ja hoolimist, südamlikkust, headust ja soojust.

Toetuse suurendamine alates 1. septembrist 2022
Tänaseks on Viimsi vallal üle 40 partneri – eralasteaedu ja -lapsehoide –, kes pakuvad kohti Viimsi valla lastele. Vald toetab eralasteasutusi vastavalt sõlmitud koostöölepingule. Alates 1.09.2022 tõsteti eralasteaedade ja eralastehoidude lapsepõhise toetuse määra – valla toetuslepinguga eralasteaia teenuse toetus lapse kohta on nüüd 420 eurot kuus ning eralapsehoiu täisajaga teenuse toetus lapse kohta on maksimaalselt 375 eurot kuus.

Koostöö erasektoriga 
Eelmise aasta maikuust alguse saanud alusharidusjuhtide koostöökoda on edukalt toiminud.  Eesmärgiks oli ühendada Viimsis asuvaid munitsipaal- ja eralasteasutusi ning tegutseda ühiselt parima alushariduse kvaliteedi nimel. Avaliku ja erasektori vahel toimub vallas tihe koostöö, mis aitab kõikidel teenusepakkujatel vahetada oma parimaid praktikaid ja kogemusi, tagada kvaliteetne teenus ning kogukonna sidumiseks osaleda ühisüritustel. 
Üheks heaks koostöö näiteks on kõikide Viimsi valla lasteaedade ühine laulupäev 2023, mida valmistatakse koostöös eralasteaedadega ette juba praegu.

Ukraina pered Viimsi vallas
Alates märtsist 2022 on Viimsi valda jõudnud ligikaudu 50 Ukraina last, kes on meie haridussüsteemiga liitunud. Nende toetamise, parima integreerimise ja eesti keele vastu huvi äratamise eesmärgil korraldati suvel  Viimsi valla poolt päevalaager. Laager toimus nii ukraina kui ka eesti keeles, et lapsed saaksid tutvuda Eestiga, kohaneda kiiremini, kuid samas säilitada oma identiteeti.

Polina Kossenkova
alushariduse vanemspetsialist

Mida uut tõi aasta 2022 huvihariduses ja -tegevuses?

2022. aastat võib pidada märgiliseks, sest huvikoolid said uued ruumid, asutati Viimsi teaduskool ning Viimsi kunstikool ja muusikakool tähistasid oma 45. sünnipäeva.

Aasta 2022 möödus suuresti Viimsi Artiumi valmimise ning huvikoolide kolimise tähe all. 2022. aasta märtsis asutati Viimsi vallavalitsuse hallatava asutusena Viimsi teaduskool, valiti direktor ning koostati esimesed õppekavad. Sügisel avas Viimsi teaduskool oma uksed ning täna õpib huvikoolis juba 74 õppijat. Käesoleva aasta jaanuaris avatakse täiendavad õppekavad, mistõttu kasvab õpilaste arv veelgi.

Haridusosakonna põhirõhk sellel aastal oli Viimsi kunstikooli, teaduskooli ja muusikakooli uute direktorite toetamine ning omavahelise koostöö julgustamine. Rõõm on tõdeda, et huvikoolide ühistesse koostööprojektidesse on aktiivselt kaasatud ka noortekeskus. Ühiselt ja koostöös üldhariduskoolidega on lähiaastate eesmärgiks võetud omavaheliste lõimingukohtade leidmine, taristu ristkasutus, ühisüritused, õppekavaliste tegevuste vastastikune toetamine ning mitteformaalse õppe arvestamine formaalõppes. 

Antud lõimingu protsessi toetuseks osaleb Viimsi vallavalitsus koos oma hallatavate asutustega projektis „Noorte edu toetuseks: võimekus lõimida mitteformaalses õppes omandatut formaalharidusse", mida rahastab EL-i struktuurireformi tugiprogramm. Projekti viivad ellu ICF, Praxis, Tallinna Ülikool ja Civitta Eesti koostöös haridus- ja teadusministeeriumi ning Euroopa Komisjoniga.

Vallavalitsus kinnitas aasta alguses Viimsi valla huvihariduse ja huvitegevuse kava, mille alusel seati aasta eesmärgid:

  • toimetulekuraskustes perede, paljulapseliste perede ja keskmise, raske või sügava puudeastmega laste ja noorte toetamine;
  • Randvere kooli huviringide valiku laiendamine eeskätt HEV-lastele suunatud tegevustega;
  • Viimsi noortekeskuses huviringide sh vaimsele tervisele suunatud tegevuste võimaldamine;
  • Viimsi kunstikooli ja Viimsi muusikakooli uute õppekavade toetamine;
  • Prangli põhikoolis fotoringi ja kunstiringi toetamine;
  • Viimsi koolis ja Randvere koolis tegutsevate noorkotkaste ja kodutütarde tegevuse toetamine.

Huvihariduse ja huvitegevuse projektitoetus eraldati uute huviringide loomiseks või olemasolevate ringide tegevuse laiendamiseks ning loodus- ja täppisteaduste ning tehnoloogia (lühend LTT) ringide jätkusuutlikkuse tagamiseks. Projektitoetust said kokku 13 erinevat huviringi, millest seitse oli LTT, kaks muusikavaldkonna ning üks iluvõimlemist toetav projekt. Toetust said MTÜ Teadmiskeskus Collegium Eruditionis (8 huviringi tööjõukulude toetuseks ja vahendite ostuks), MTÜ Virbel (vahendite ostu toetus), OÜ Viimsi Teraapiakeskus (tööjõukulu toetuseks), Minimuusika MTÜ (tööjõukulu toetuseks ja vahendite ostuks).

Huviharidus ja -tegevus arvudes
Viimsi vallas on rahvastikuregistri andmete alusel 7–19-aastaseid lapsi ja noori kokku 4392, kellest poisse 2285 ja tüdrukuid 2107. Peamiselt tegutsevad Viimsi valla lapsed ja noored spordi valdkonnas (PAI 2.12.2022 andmete alusel) – 1823 noort tegeleb kokku 30 erineva spordialaga. Huvipõhiselt moodustub järgmine spordialade pingerida: 1) jalgpall, 2) tennis, 3) korvpall, 4) ujumine, 5) kergejõustik, 6) käsipall, 7) võrkpall, 8) võimlemine, 9) purjetamine ja 10) murdmaasuusatamine. Trennis käiakse peamiselt Viimsis ja Tallinnas.

Üldhariduskoolide huviringides käib kokku 972 õpilast, peamiselt rahvatantsus ja koorilaulus. Kokku on 48 kooli eelarvetest tasustatavat huviringi. 
Viimsi vallavalitsuse hallatavates huvikoolides õpib kokku 505 õpilast, kellest enim õpib Viimsi kunstikoolis. Viimsi noortekeskus osaleb huviringides kokku 45 noort.

Viimsi valla kõige suuremad erahuvikoolid ja spordiklubid, kus õpivad rahvastikuregistriandmetel Viimsi valla 7–19-aastased lapsed ja noored, on: teadmiskeskus Collegium Eruditionis (519 õpilast), spordiklubi Martin Reimi jalgpallikool (315 harrastajat), korvpalliklubi Viimsi (294 harrastajat) ja spordiklubi Lindon (174 harrastajat). Kokku tegutseb Viimsi vallas 52 erinevat erahuvikooli või spordiklubi, lisaks noorkotkaste ja kodutütarde rühmad.

Sujuv koostöö teiste osakondadega
Koostöös Viimsi vallavalitsuse kultuuriosakonnaga toimus üle mitme aasta huvitegevuse võimalusi tutvustav Viimsi teabepäev. Märtsi lõpus anti kultuuriosakonna korraldatud Lennart Meri pidulikul üritusel üle Viimsi valla aukodaniku president Lennart Meri hariduspreemia humanitaarteaduse valdkonnas.
Viimsi vallavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonnaga seisame hea SPIN-programmi jätkusuutlikkuse tagamiseks.

Viimsi vallavalitsuse õigusosakonnaga on sellel aastal põhjalikumalt võetud ette valdkonda reguleerivad õigusaktid, mida on vajadusel kas täiendatud või loodud uusi.

Kaija Mägi
huvihariduse vanemspetsialist

Jätkus mitmekülgne noorsootöö Viimsi vallas

2021. aastal viidi läbi Viimsi valla noorsootöö kvaliteedihindamine ning sõnastati parendusettepanekud. Aastal 2022 keskenduti parendustegevustele, milleks olid noorsootöötajate motivatsioon ja töötasu, noorte osalus ja parem infovahetus.

Aasta jooksul toimus üheksa noorsootöö ümarlaua koosolekut, kus osalesid noortekeskuste, huvikoolide, õpilasesinduste, noortevolikogu ja vallavalitsuse esindajad ning noored ja noortevaldkonna töötajad. Arutlusel oli koostöö, asutustes toimuvad tegevused, noorte osalusvõimalused ja infovahetus. Külalised HARNOst ja TalTechist andsid ülevaate Euroopa noorte aasta tegevustest ning karjääriplaneerimisest.

Haridusosakonna, noortekeskuse ja Randvere kooliga koostöös korraldati üleriigilise noorsootöö nädala raames töövarjupäev. Ligi 30 noort oli töövarjuks valla juhtidele, ametnikele, noorsootöötajatele ja õpetajatele.

Projektid ja toetused
Noorsoo- ja haridusprojektide taotluste arv oli aastal 2022 väiksem kui varasematel aastatel. Toetused eraldati kuuele projektile kogusummas 11 600 eurot (aasta varem oli kogusumma eraldatud projektidele 7900 eurot). Toetati projekte: “Viimsi kooli õpilasesinduse tegevused”; “Montessori haridust tutvustavad vanemate loengud”, “Karulaugu loovuse ja terviselaager lastele ja noortele”, “Trompetikõla” jne. 

Välismaal keskkoolis õppivatele vahetusõpilastele eraldati viis stipendiumi kogusummas 3500 eurot (aasta varem eraldati samuti viis stipendiumi kogusummas 3500 eurot). 

Viimsi valla noorte toetamise ja tunnustamise komisjon kogunes kolmel korral. tunnustati 22 noore ja näitegrupi EKSPERIMENT tegevust, kokku summas 8300 eurot (2021. aastal tunnustati 23 noore tegevust kogusummas 6800 eurot).  

Viimsi noortekeskus
Haridusosakonna koostööpartneriks on Viimsi Noortekeskus, mille tegevuse eesmärgiks on luua noortele loovust ja identiteeti toetav turvaline, kaasav arengukeskkond ja võimaldada noortel aktiivselt sisustada oma vaba aega ning suunata noori olema ühiskondlikult aktiivne. 

2022. aastal pakuti noorte huvidest ja vajadustest lähtuvalt noorsootöö tegevusi Viimsi ja Püünsi keskustes. Aasta jooksul keskenduti Teeviida teemakuudel, toimusid erinevad väljasõidud, töötoad, viktoriinid jt tegevused, mis tõstsid noorte teadlikkust nii rahatarkusest, ohutust suvest kui ka noorsootöö võimalustest. 

Suvel korraldas noortekeskus koostöös vallavalitsuse ja Viimsi ettevõtetega kahes vahetuses Viimsi õpilasmalevat. Õpilasmalevas töötas 146 noort vanuses 13-19, kes tegutsesid nii heakorrarühmades kui ka ettevõtetes.

Rahvusvaheline koostöö viis noorsootöötajad erinevatesse riikidesse koolitustele ja seminaridele. Rahvusvahelistel noortevahetustel, koolitustel ja õpirännetel osalemine on andnud Viimsi noortele ja noorsootöötajatele võimaluse tutvustada ennast, Viimsit ja Eestit, suhelda teiste Euroopa Liidu noortega, vahetada arvamusi, praktiseerida võõrkeelt, tutvuda teiste riikide noorte ja kultuuridega ning saada uusi kogemusi. 

2022. aastal osalesid neli noorsootöötajat koolitustel Hispaanias Puente Genilis (Walking together ja Useful Skills), kolm noorsootöötajat koolitustel Rumeenias Buzaus  (What are you sinking about, Theatre Tools) ning üks noor ja üks noorsootöötaja koolitusel Portimaos Portugalis. Samuti osaleti rahvusvahelises projektis “Learning Mobility in Times of Climate Change”, mis tõi kokku 27 organisatsiooni kuuest eri riigist – Eesti, Soome, Saksamaa, Prantsusmaa, Türgi ja Inglismaa. Projekti olid kaasatud ka Hildesheimi ülikooli teadlased. 

2022. aasta lõpuks oli koostatud ülevaade erinevate riikide keskkonna- ja kliimaprojektidest ning valmimas on soovituslik materjal Erasmus+ projektide korraldamisel keskkonnateemadega arvestamiseks. 

Samuti osales haridusosakond koos Randvere ja Püünsi kooli ning Viimsi noortekeskuse esindajatega Erasmus+ ja SANA poolt korraldatud „Rahvusvahelise noorsootöö inkubaatoril“, kus keskenduti rahvusvahelise noorsootöö arendamisele Viimsi vallas, kaasates erinevaid noorsootöö osapooli. Lisaks omistati Viimsi noortekeskusele kvaliteedimärgis, mis võimaldab kuni aastani 2027 osaleda õpirännetes ja noortevahetustel nii noortel kui ka noorsootöötajatel. 

Koostöös noortekeskuse ja Eesti noorsootöötajate koguga võeti vastu praktikant Saksamaalt, kes tegutses kuni detsembri keskpaigani Püünsi noortekeskuses. 
Alates 2022. aastast on Erasmus+ rahastusel käimas 2-aastane koostööprojekt Hispaania, Horvaatia ja Bulgaaria koostööparneritega “Escape for Democracy”, mille peamised eesmärgid on algatada ja arendada riikidevahelist koostööd, vahetada teadmisi, teavet ja ressursse, aidata kaasa noorsootöö digitaliseerimisele ja innovatsioonile, soodustamaks demokraatlikku osalust noorte seas. Kaheaastase koostööprojekti käigus valmivad hariduslikud online-põgenemistoad, mis aitavad eesmärki saavutada. Sel aastal keskenduti uuringutele, mis aitavad kaasa põgenemistubade valmimisele.

Alates aastast 2021 osaletakse neli aastat kestvas rahvusvahelises projektis “School Food4Change”, mis puudutab koolitoitu, noorte tervislikku toitumist, kogu kooli toidukultuuri kava loomist ning koolitoitu puudutavate hangete läbiviimist. Projekti on kaasatud kõik valla koolid.

Aktiivselt tegutsev noortevolikogu
Haridusosakonna koostööpartner on ka Viimsis aktiivselt tegutsev noortevolikogu, mis on Viimsi noorte huve esindav ja noortest koosnev nõuandva õigusega esinduskogu. Noortevolikogu tegevuse eesmärkideks on kaasarääkimine valla noorsootöö korralduslikes küsimustes; koostöö suurendamine volikogu, vallavalitsuse ja noorte vahel; noorte omaalgatusliku ja vabatahtliku tegevuse ning noorteürituste korraldamise soodustamine ning noorte kaasamine vallaelu korraldamist puudutavatesse protsessidesse. 

Oktoobrikuus moodustati noortevolikogu 2022/23 koosseis, mis võttis ohjad üle 2021/22 aasta koosseisult. Aasta jooksul, mil mõlemad koosseisud tegutsesid, toimusid VIID ehk Viimsi Innukate Ideede Diskussioon, algatati noorsootöö konverentsi projekt koostöös haridusosakonna, Viimsi muusikakooli, kunstikooli ning noortekeskuse esindajatega, kohtuti vallavalitsuse esindajatega ning osaleti vallavolikogu komisjonides. 

Kahel korral võõrustati koostöös MTÜga EstYes Mehhiko delegatsiooni, kes tutvusid valla hariduse, noorsootöö ja huvihariduse võimalustega, aruteludes keskenduti formaal- ja mitteformaalse hariduse lõimumist puudutavatele teemadele.

2022 aasta oli Euroopa Liidus kuulutatud Euroopa noorte aastaks, mille keskmes on noorte kaasamine Euroopa tuleviku kujundamisesse, töötuse vähendamine noorte seas, noorsootöö arendamine ja pandeemiast tingitud probleemidega tegelemine. Noorte aasta teemad olid arutlusel noorsootöö ümarlaua kohtumistel koostöös HARNO esindajatega.

Kadi Bruus
noorsootöö peaspetsialist