Kohalike poolt armastatud Viimsi Lihapood tähistab 35. sünnipäeva!

15. veebr 2023
foto

Viimsi Lihapood on juba 35 aastat rikastanud viimsilaste toidulauda hea ja värske toituga. Ettevõtmine sai alguse aastal 1988, kui loodi esimene Eesti erakapital põhinev lihatööstus Maitse kooperatiiv.

Ettevalmistused kohaliku lihatööstuse sünniks said alguse juba paar aastat varem. Idee autoriks võib pidada tollase S. M. Kirovi toitlustusjuhti Kalev Villemit, kes 1980. aastate keskel tegi kolhoosi juhtidele ettepaneku hakata viimsilasi lihaga varustama. Selleks rajati eraldi tsehh. Sel ajal puudusid tänapäevased külmutusseadmed ja asukoha taotlus tehti Viimsi alumise tuletorni juurde, kus asus jääkelder. 1986. aastal hakati jääkeldri otsa rajama tootmistsehhi.

Paralleelselt tsehhiga avati pood, kus müüdi lisaks omatoodangule ka muid defitsiitseid kaupu, näiteks põdrasuitsuvorsti. Pidevalt laiendati ka tsehhi tootmispinda ja kasvatati tootmisvõimsust. Suurem ehitus toimus 1990ndate keskel.

Lisaks eduloole on Viimsi Lihatööstus läbi elanud ka väga traagilise sündmuse. 2004. aastal toimunud tulekahjus hävisid kontoriruumid, laod ja tootmine, alles jäi vaid kauplus. 

Vahepealsetel aastatel on Viimsi Lihapoel olnud mitmeid omanikke. Praeguse juhatuse liikme Johanna Maripuu sõnul on kaubamärgi ehtsus ja viimsilaste armastus oma lihapoe vastu jäänud muutumatuks. Kohalik ajakirjandus hindab Viimsi Lihapoodi kui kohta, mida teab kindlasti iga viimsilane.

Kvaliteetne toit kogukonna poest
Viimaste aastate fookuses on olnud laiendada sortimenti nii, et iga viimsilane võiks leida kõik vajaliku toidulauale just oma kogukonna poest. Igapäevaselt tehakse koostööd erinevate talu- ja väiketootjatega ning tarbijateni tuuakse põnevaid maitseid lähemalt ja kaugemalt. Poe omaniku Johanna Maripuu sõnul võib leida lisaks lihale Viimsi Lihapoest kõike – vabalt peetavate kanade mune, piimatooteid, köögivilju, salateid, sinke, vorste, konserve, käsitöö saia-leiba ning palju muud huvitavat, mis käib toidutegemisega kokku. „Meie eesmärk on luua poes mõnus ja tore keskkond, kust leiad parima oma toidulauale ning saad hea elamuse peale kauba,“ lisas ta.

Lihapoele omaselt on liha valik otseloomulikult lai – lettidelt leiab värsket sea-, veise-, lamba-, uluki- ja broileriliha. Suures osas lõigatakse veise ja sealiha kohapeal ise sobivateks tükkideks, et tagada parim kvaliteet ja liha värskus. Lisaks klassikalisematele lihatükkidele on saadaval ka parti, vutti, maisitibu, hane ja kalkunit. Maripuu sõnul on omal kohal ka mereannid ja kalatooted: krevetid, sinimerekarbid ja marineeritud kala.

„Kui teha, siis ikka hästi ja nii, et iga klient lahkuks naeratus näol,“ ütleb Maripuu. Poe särasilmne kolletiiv on alati valmis leidma iga kliendi jaoks parimaid lahendusi ka eritellimuste näol. On selleks siis mõni suurem sündmus või lihtne argipäev, mida hea toit kosutab.

Inimeste elutempo on kiire, kuid head sööki armastavad kõik. Maripuu sõnul on poe kindlateks lemmikuteks kohapeal lihameistri poolt valmis maitsestatud liha ja lihavalmistised, mis sobivad ideaalselt kiire söögikorra valmistamiseks. Kui ise küpsetada ei soovi, pakub pood ka juba valmis sooja broileri- ja sealiha. Eriti hea vastukaja on saanud BBQ tooted, mida valmistatakse spetsiaalses BBQ ahjus 5–8 tundi madalal temperatuuril. See kaob letilt alati kui soe sai. 

Maripuu tõdeb: „Kuigi inimeste elu on kiire, siis tegelikult vaatavad inimesed aina rohkem, mida oma toidulauale panna ning ise toidu valmistamine algusest lõpuni ei ole tegelikult kuhugi kadunud.“ Selleks on just Viimsi Lihapood loodud ongi, värske liha, köögiviljad, kastmed ja joogipoolis. Valikus on ka suur hulk erinevaid kvaliteetseid maitseaineid, mis rõõmustab ilmselt iga toidugurmaani uute maitsetega katsetamisel.

Kuigi veel on jahe veebruar, hakkavad vaikselt hoogu sisse saama ka grilltooted. Eestlane on kindlasti üks õige grillirahvas ja ega ilm grillimise soovi ei vähenda. Viimsi Lihapoe klassikaline šašlõkk sealihast või broileri kintsulihast on kindlasti need, mis ühelt õigelt grillimiselt ei puudu. 

Ettevalmistused vastlateks ja vabariigi aastapäevaks juba käivad
Lähenevate tähtpäevade puhul on Viimsi Lihapoes rohkem sagimist, sest peolauad tuleb katta rikkalikult! Traditsioonidele kohaselt on vastlapäeval toidulaual kindel koht hernesupil. Selleks puhuks on poes saadaval ka õiget lepasuitsust sea jalga, kooti ja konti. Omal kohal on ka käsitöö vastlakuklid naturaalse vahukoorega, mis tulevad sel aastal kohalikelt Kukkel pagaritelt.

Vabariigi aastapäeva puhul on aga peolaua koorniks kindlasti üks korralik praad. Lihameister pakub valmis maitsestatud praade nii sea- kui ka lambalihast, mida tasub aegsasti ette tellida. Samuti on omal kohal Viimsi Lihatööstuse sült, lihasalat ja erinevad kalatooted, mis peolaualt tavaliselt ei puudu.
Kes seapraadi lauale ei soovi panna, siis on võimalik Viimsi Lihapoest ette tellida ka kõrgelt hinnatud Pähkla forelli.

Viimsi Lihapoe edasised plaanid
Mugavusi armastavad kõik ning ka Viimsi Lihapood liigub selles suunas, et kohalikel oleks võimalik toidukaup mugavalt koju tellida. Hetkel toimuvad läbirääkimised Wolti platvormiga, kust oleks tulevikus võimalik kõikidel viimsilastel hea valik Viimsi Lihapoe toodetest koju tellida. Tuleb idee suuremaks grillimiseks või õhtusöögiks – pole muud, kui vali sobivad tooted ostukorvi ja saad rahulikult külaliste tulekuks kodu valmis sättida.

Suve ootuses käib kiire töö ka põnevate uute maitsete väljatöötamiseks, et lisaks klassikalisele leiaks ka midagi uut ning huvitavat. Kindlasti on, mida oodata!
Viimsi Lihapood tänab oma 35. tegutsemisaasta täitumise puhul kõiki asjaosalisi ja kaasaelajaid ning ootab kõiki head toitu nautima! 

Suur tänu poe tublidele töötajatele, kes on alati hingega asja juures ja tervitavad rõõmsalt igat klienti: Anu, Aimar, Eilin, Ülle, Külli ja Kiira. Elagu Viimsi Lihapood!

Külasta Viimsi Lihapoodi
Aadress: Rohuneeme tee 35
Tel: 5919 2003

Jane Saks
Viimsi Teataja toimetaja